Vraag het Oma Jo (première)

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
03/05/2014
15:00 uur

Locatie
Sportzaal Bulwijk Woerden

Bekijk de speellijst van


Op verzoek van Stichting Sinar Maluku begeleidde DeltaDua de Werkgroep Kids Woerden bij het maken van een musical over de geschiedenis van ruim 60 jaar Molukkers in Woerden.
Door te leren over het verleden, jezelf, de ander en de wereld wordt het kleine verhaal van Oma Jo verbonden met ‘grote geschiedenis’.

[gallery_bank type=”images” format=”filmstrip” title=”false” desc=”false” img_in_row=”4″ animation_effect=”bounce” image_width=”500″ album_title=”false” album_id=”66″]

(Foto: Dennis van Agthoven)

“Vraag het oma Jo” is gemaakt om aan kinderen van Molukse afkomst en de kinderen woonachtig in Woerden de historie van ruim 60 jaar Molukkers in Woerden over te dragen. De musical neemt hen mee, laat hen zelf het verleden en heden ervaren van de verschillende generaties uit de Molukse gemeenschap en de speciale band die zij hebben opgebouwd met de Woerdense gemeenschap/inwoners. Hoe is dat vroeger allemaal gegaan, waarom zijn ze hier, wat hebben ze allemaal beleeft?

Jaap den Ouden (dichtbij.nl) schreef over de voorstelling:

Als Woerdenaar weet je niet beter of er zijn ‘Molukkers’. In de straat, in de klas, op de voetbalclub. Met een muziekinstrument in de kerk, met mooie lange haren op de motor en met lekker eten bij een kraampje in de stad. Maar hoe normaal dat tegenwoordig ook mag zijn, wat is nou eigenlijk het verhaal? Waarom zijn ze hier? En hoe is dat nou eigenlijk gegaan? En nog belangrijker: Hoe is het ervaren?
Naarmate je langer woont in Woerden, leer je over je buren. Je leert dat in 1951 de boten in Rotterdam aanmeerden. Je leert dat er 600 Ambonezen in Woerden kwamen wonen. Je wist misschien ook nog wel dat ze werden ‘opgevangen’ in De Kazerne.
Maar dat de leefomstandigheden slecht waren. Dat het veel te lang geduurd heeft voordat er fatsoenlijke woningen kwamen voor de vaak grote gezinnen, dat is een niet zo mooie bladzijde van deze Woerdense geschiedenis. Dat de mannen vaak werkloos en depressief waren nadat ze door de Nederlandse Staat eervol ontslag kregen uit de KNIL. Dat die ene belofte nooit ingelost werd. En dat het een grote impact heeft gehad op de Molukse gemeenschap, dat wist je misschien niet.
Dat ‘thuis’ nog altijd Ambon is, naast Woerden. Dat de hang naar traditie en het respect voor de ouderen en familie hieruit ontstaan is. En dát aangrijpende verhaal wordt verteld in een vrolijke musical door wel 29 kinderen en een werkelijk fantastische oma Jo.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”lomo_effect-white-hover_in” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”62″]